Wędzone potrawy mają wielu miłośników, ale czego używać do wędzenia w naszych wędzarniach?
Wyróżniamy wędzenie na ciepło i zimno, jak sama nazwa wskazuje istotny wpływ tutaj ma temperatura dymu podczas tego procesu.
W wędzarce Oskar możemy wędzić w obu tych metodach w odpowiedni sposób.
Do wędzenia na zimno czyli w temperaturze nie wyższej niż 25 stopni Celcjusza, konieczne jest użycie generatora zimnego dymu i pyłu drzewnego.
Pył to drobne trociny które umieszczone w generatorze, tlą się wytwarzając zimny dym. Nie nadają się do wędzenia na ciepło.
Wiórki drzewne zwane inaczej chipsami, używane są do wędzenia na ciepło. To około 2 cm kawałki drewna. Uprzednio należy je solidnie namoczyć i odcisnąć, następnie umieścić bezpośrednio na węglu w palenisku. W grillach gazowy do wędzenia można ich również użyć, konieczne jest wtedy umieszczenie wiórków w pojemniku do wędzenia.