szaszłyki z wieprzowiny i warzyw
Przepis

Szaszłyki z wieprzowiny i warzyw

Szaszłyki z wieprzowiny i warzyw

Szaszłyki to danie, które nieodłącznie kojarzy się z grillem i grillowaniem. Wykonać je można w zasadzie z każdego rodzaju mięsa, oczywiście również w wersjach wegetariańskich. Skupimy się dziś na wersji mieszanej z chudą wieprzowiną i warzywami.

Składniki:

  • 500 g chudej wieprzowiny  (np. szynka wieprzowa)
  • papryka zielona i czerwona po 2 sztuki
  • cebula duża
  • pieczarki duże ok. 10 sztuk
  • oliwa
  • ulubione zioła i przyprawy ( może być gotowa mieszanka przypraw do grilla)

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy na ok. 2 cm kostkę i marynujemy w oliwie i przyprawach, minimum 2 godziny  (najlepiej całą noc).  Zamarynowaną wieprzowinę podsmażamy wstępnie na patelni, spowoduje to, że mięso nie będzie twarde i szybko przygotujemy je razem z warzywami na grillu. W czasie gdy po podrażaniu wieprzowina będzie stygnąć, kroimy warzywa na plasterki/ kawałki o wielkości ok. 2 cm. Następnie naprzemiennie nabijamy składniki na bambusowe patyczki lub metalowe szpikulce do szaszłyków. W przypadku bambusowych szpikulców warto wcześniej namoczyć je w wodzie, aby nie zapaliły się na grillu. Szaszłyki przygotowujemy na rozgrzanym do ok. 200 stopni grillu przez ok. 20 minut, obracając dla równego opieczenia.

szaszłyki z wieprzowiny i warzyw

 

 

 

DARMOWA DOSTAWA