Do miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i ok.100 ml wody. Czekamy aż zaczyn zacznie pracować. Następnie wyrabiamy ciasto na pizzę z mąki wraz z zaczynem, solą i łyżką oliwy ( zapewni elastyczność ciasta). Ciasto ostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto kształtujemy na kształt okręgu. Sos pomidorowy rozrabiamy z rozgniecionym czosnkiem i łączymy z łyżką oliwy, następnie rozprowadzając po cieście. Na cieście układamy suszone pomidory, posypujemy wedle uznania przyprawami i startym parmezanem.
Kamień do pizzy układamy na ruszcie i rozgrzewamy razem z grillem. Gdy grill osiągnie temperaturę ok.220-230 stopni C pizzę kładziemy na kamieniu. Pieczemy 15-25 min ( w zależności od grubości ciasta). Wierzch posypujemy świeżą rukolą i szpinakiem.