Przepis

Pizza z szpinakiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  •  800 g mąka pszenna/żytnia
  • 75 g świeże drożdże
  • 3 łyżeczki cukru
  • 400 ml letniej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • suszone pomidory
  • parmezan
  • świeży szpinak
  • rukola
  • oregano
  • bazylia
  • sos pomidorowy
  • czosnek

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i ok.100 ml wody. Czekamy aż zaczyn zacznie pracować. Następnie wyrabiamy ciasto na pizzę z mąki wraz z zaczynem, solą i łyżką  oliwy ( zapewni elastyczność ciasta). Ciasto ostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto kształtujemy na kształt okręgu. Sos pomidorowy rozrabiamy z rozgniecionym czosnkiem i łączymy z łyżką oliwy, następnie rozprowadzając po cieście. Na cieście układamy suszone pomidory, posypujemy wedle uznania przyprawami i startym parmezanem.

Kamień do pizzy układamy na ruszcie i rozgrzewamy razem z grillem. Gdy grill osiągnie temperaturę ok.220-230 stopni C pizzę kładziemy na kamieniu. Pieczemy 15-25 min ( w zależności od grubości ciasta). Wierzch posypujemy świeżą rukolą i szpinakiem.

DARMOWA DOSTAWA