Przepis

Grillowana karkówka w winnej marynacie

Składniki:

  • ok. karkówki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • zielony pieprz
  • wędzona papryka
  • ziele angielskie
  • sól

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki grubości około 1-1,5 cm i rozbijamy. Porcje mięsa nacieramy solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę i umieszczamy w niej mięso. Tak przygotowaną karkówkę odstawiamy na conajmniej 12 godzin do lodówki. Karkówkę smażymy na płycie żeliwnej, przy zamkniętej pokrywie, w temperaturze około 210-220 stopni Celsjusza odwracając od czasu do czasu przy użyciu łopatki lub szczypiec.

Promocja na wielkanoc grille

CzechEnglishPolishUkrainian