Artykuł

Jak przygotować grilla do zimy?

Jak przygotować grilla do zimy?

Choć sezon grillowy jest w pełni często słyszymy pytanie  – Jak przygotować grilla do zimy ?  Pytanie to zadają zarówno użytkownicy grilli, jak i Ci którzy z zakupem grilla dopiero się zanoszą.

Jest to niewątpliwie istotny aspekt dla wszystkich którzy korzystają z grill i chcą się cieszyć nimi jak najdłużej.

Zarówno w przypadku gilli gazowych, jak i węglowych bardzo ważne jest odpowiednie ich wyczyszenie. Czyścimy nie tylko ruszta ale szczególną uwagę należy zwrócić na wyszyszczenie kotła.

Co najważniejsze do czyszczenia grilla nie używamy agresynej chemii. Często nawet preparaty przeznaczone do czyszczenia grilli, kominków czy piekarników zawierają w składzie kwasy lub zasady które wchodzą w reakcje z metalem. Środki takie powodują skrócenie żywotności grilla. Więc czym czyścić grille? Delikatnym detergentem jak płyn do naczyć.

Kolejnym elementem jest odpowiednie zakonserwowanie rusztu. W przypadku rusztów żeliwnych warto schować je w suche miejsce i posmarować olejem jadalnym.

 

Jeżli mamy możliwość przechowywania umieśćmy grilla w  pomieszczeniu, jeśli nie grille warto przechowywać pod pokrowcem który zabezpieczy grilla przed zabrudzeniem.

Bezwzględnie do przechowywania od grilla gazowego należy odpiąć butlę, zalecane jest również wyjęcie baterii z iskrownika.

 

A gdyby tak grillować w zimie? W przypadku grilli gazowych jest to oczywiście możlwe i wygodne. Wystarczy umieścić grilla blisko wyjścia na taras by jedynie go rozgrzać i przewracać potrawę na ruszcie, a resztę czasu spędzać w ciepłym wnętrzu. Tą opcję szczególnie polecamy wszystkim miłośnikom ryb lub bigosu, którzy nie chcą ich zapachu w domu.

Właściwie przechowywany grill z pewnością posłuży wiele lat.

 

 

CzechEnglishPolishUkrainian