Artykuł
Jak czyścić grilla gazowego? Wskazówki odnośnie konserwacji grilla.
Jak czyścić grilla gazowego?
“Jak czyścić grilla gazowego?” – Na to pytanie odpowiedzi szukają szczególnie osoby, które po raz pierwszy mają do czynienia z grillami gazowymi? Ale także i Ci, którzy grilla gazowego już posiadają.
Konserwacja grilla jest bardzo istotna, gdyż ma największy wpływ na jego trwałość, a przecież każdemu zależy na tym by jego grill służył wiele lat.
Poniżej kilka wskazówek odnośnie konserwacji i czczenia grilli.
- Nigdy nie używaj silnych detergentów do czyszczenia swojego grilla. Mowa tu o wszelkich środkach do czyszczenia kominków, piekarników i uwaga również tych dostępnych w marketach środków do czyszczenia grilli (sprawdź w składzie ba etykiecie czy nie zawierają soli kwasów lub zasad). Wszystkie te środki wchodzą w reakcję z metalem, skracając żywotność grilla.
- Grilla czyścimy delikatnymi detergentami jak płyn do mycia naczyń lub produktami zalecanymi przez producenta grilla np. pianka
- Części emaliowanych (np.wnętrze kotła) nie należy polewać zimną wodą gdy są jeszcze gorące. Polanie wodą o niskiej temperaturze mogłoby spowodować spękanie emalii. Poczekaj z czyszczeniem grilla aż całkiem on ostygnie.
- Czyszczenie żeliwnych rusztów jest niebywale proste. Po zakończonym grillowaniu pozostaw jeszcze włączone wszystkie palniki na najwyższym poziomie a następnie przeczyść drucianą szczotką. Gdy ruszt nie będzie już gorący można wymyć go w wodzie z płynem do naczyń.
- Olejowanie żeliwnych elementów. Jeśli chcemy długo cieszyć się rusztem lub płytą bez nalotu rdzy,warto żeliwne elementy posmarować olejem jadalnym (najzwyklejszym jakiego używamy w kuchni) a następnie przechowywać w suchym miejscu. Czynność tą powtarzamy możliwie jak najczęściej.
- Mycie w zmywarce. Kostki do zmywarek w swoim składzie posiadają te same substancje co silnie detergenty, stąd elementów grilla nie myjemy w zmywarkach.
- System zamiennych folii. Niektóre grille jak Quisson, posiadają ułatwienie w czyszczeniu kotła, w postaci specjalnych folii, które umieszczamy pod palnikami. Zabezpiecza to przed przywieraniem najtrwalszych zabrudzeń do kotła. Folie wymieniamy co kilka-kilkanaście grillowań.
- System wysuwanych tac to kolejne ułatwienie w czyszczeniu grilli. Rozwiązanie to zastosowane zostało w serii Siesta Barbecook, polega ono na specjalnej konstrukcji grilla, który ma wycięty kocioł a pod nim znajduje się szufladka z wyjmowanymi tacami. Wszystko co spada lub kapie z rusztu zbiera się na tacach, które łatwo wyjąć do mycia. Dodatkowo tace można wyłożyć folią aluminiową i wymieniać przy każdym użyciu co zminimalizuje czyszczenie.
- Jak często czyścić grilla?Ruszt czyścimy przy każdym grillowaniu drucianą szczotką, tu odpowiedź jest prosta. Co do częstotliwości czyszczenia pozostałych elementów, zależy to do dań jakie grillujemy. Przy tłustych potrawach jak beczek, karkówka czy skrzydełka z kurczaka grilla trzeba wyczyści znacznie częściej niż w przypadku steków lub warzyw. Znakiem, że nadszedł czas na gruntowne mycie jest moment gdy rozgrzany grill bez potraw na ruszcie dymi na biało.
Jeśli nie znaleźliście odpowiedzi na nurtujące Was pytania, napiszcie do nas biuro@barbecookgrill.pl lub odwiedźcie nas na Facebooku
Podziel się artykułem z innymi