Artykuł

Grillowanie w stylu śródziemnomorskim

Grillowanie w stylu śródziemnomorskim

Z pewnością dla niektórych mniej znane i zagadkowo brzmiące – grillowanie w stylu śródziemnomorskim – co właściwie oznacza ten rodzaj przygotowywania potraw?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę jak często spotyka się z grillowaniem śródziemnomorskim, gdyż najprościej tłumacząc jest to sporządzanie potraw na pełnym ruszcie lub płycie. Najczęściej do tego wykorzystuje się płyty żeliwne, które umieszczamy na ruszcie lub zamiast niego. Grillujemy na gładkiej stronie płyty, choć do mięs również odpowiednia będzie strona ryflowana.

Ciekawym rozwiązaniem są również grille dedykowane temu typowi przygotowywania dań. W takim grillu zamiast rusztu może znajdować się płyta emaliowana, żeliwna lub tak jak w przypadku grilla Victor Barbecook, płyta Thermi Core z nieprzywierającą powłoką.

Co grillować na płycie?

Najbardziej adekwatną podpowiedzią co grillować na płycie to – to co przyrządzamy na patelni.  Nie tylko warzywa, szparagi  czy hamburgery wygodnie usmażymy na płycie żeliwnej, ale również krewetki czy jajka. Doskonale sprawdzi się do przygotowania beztłuszczowych placków ziemniaczanych, niczym tradycyjne pieczone na blasze.

Płyta jest uniwersalnym akcesorium do grillowania, która daje wielorakie możliwości wykorzystania.

płyta żeliwna

DARMOWA DOSTAWA