Artykuł

Grillowanie ryb – praktyczne porady

Grillowanie ryb – praktyczne porady

Dla wielu amatorów grilla grillowanie ryb jest prawdziwym wyzwaniem. Poniżej kilka wskazówek jak przygotować się do tego zadania by zakończyło się sukcesem.

  1. Na początek wybieraj ryby tłuste i o zawartym mięsie (np.łosoś, tuńczyk) – większe prawdopodobieństwo, że ryba się nie rozpadnie
  2. Skróć czas marynowania ryb do kilku godzin, by mięso zbytnio się nie zmiękczyło.
  3. Rozgrzej mocno grilla. Gorący ruszt sprawia, że tworzy się skórka, która ułatwi ściąganie ryby z rusztu.
  4. Rybę odwracamy tylko raz, a drugą stronę grilliujemy krócej.
  5. Aby ryba nie przywierała do rusztu warto grillować ją w specjalnym koszu do ryb.

DARMOWA DOSTAWA