Szaszłyki to danie, które nieodłącznie kojarzy się z grillem i grillowaniem. Wykonać je można w zasadzie z każdego rodzaju mięsa, oczywiście również w wersjach wegetariańskich. Skupimy się dziś na wersji mieszanej z chudą wieprzowiną i warzywami.
Mięso kroimy na ok. 2 cm kostkę i marynujemy w oliwie i przyprawach, minimum 2 godziny (najlepiej całą noc). Zamarynowaną wieprzowinę podsmażamy wstępnie na patelni, spowoduje to, że mięso nie będzie twarde i szybko przygotujemy je razem z warzywami na grillu. W czasie gdy po podrażaniu wieprzowina będzie stygnąć, kroimy warzywa na plasterki/ kawałki o wielkości ok. 2 cm. Następnie naprzemiennie nabijamy składniki na bambusowe patyczki lub metalowe szpikulce do szaszłyków. W przypadku bambusowych szpikulców warto wcześniej namoczyć je w wodzie, aby nie zapaliły się na grillu. Szaszłyki przygotowujemy na rozgrzanym do ok. 200 stopni grillu przez ok. 20 minut, obracając dla równego opieczenia.