Artykuł

Grill elektryczny – jakie daje możliwości?

Grillowanie stało się jednym z najchętniej wybieranych sposobów spędzania wolnego czasu.  Wielu z nas kojarzy się ono głownie z grillem węglowym – możliwości jest zdecydowanie więcej. Obecnie co raz częściej wybierany jest grill elektryczny lub przygotowywanie potraw na grillu gazowym. Skupmy się na tym pierwszym – grillu elektrycznym. Najczęściej urządzenia na prąd kojarzą się z grillami kontaktowymi, jednak co w sytuacji gdy chcemy nawiązać do tradycyjnego grillowania na powietrzu?

Producenci grilli ogrodowych w swoich ofertach posiadają ofertę modeli przeznaczonych do użytku na zewnątrz.

Co zyskujemy wybierając grilla elektrycznego?

  • Miejsce

Grille elektryczne charakteryzują się kompaktowymi rozmiarami – znajdzie się na nie miejsce nawet na niewielkich rozmiarów balkonie. Małe gabaryty pozwalają również na łatwe przechowywanie.

  • Udane posiłki

W wysokiej jakości modelach spotykamy się najczęściej z rusztem w postaci płyty, pokrytej warstwą non-stick. Dania nie przywierają do rusztu – to gwarantuje udaną potrawę która zachwyci gości.

  • Efektywne grillowanie

W grillu elektrycznym za osiąganie temperatur odpowiedzialna jest grzałka. Moc grzałki determinuje możliwość uzyskania odpowiedniej temperatury, więc wybierajmy urządzenia o wysokiej wartości. Różne produkty wymagają innego zakresu temperatur, stąd grille wyposażone są w możliwość regulacji poziomu grzania.

  • Funkcjonalność

W modelach wolno stojących jak Alexia Barbecook     grillować możemy na dedykowanym standzie lub gdy zdejmiemy bazę,  przygotowywać dania na stole. Ta możliwość przypadnie do gustu wszystkim, którzy chcą wykorzystywać grilla zarówno w ogrodzie jak i w swojej kuchni.

Dla kogo grill elektryczny?

Grill elektryczny to propozycja dla tych, którzy oczekują wygodnych rozwiązań – szybkie rozgrzewanie, łatwość przygotowywania posiłków, praktyczna regulacja temperatury czy łatwość przechowywania – te cechy sprawiają, że elektryczne modele zyskują uznanie użytkowników.