Przepis

Łosoś z grilla

Składniki:

  • 750 g fileta z łososia
  • 150 ml soku z cytryny
  • 1 cytryna
  • sól
  • masło
  • koper
  • pietruszka
  • bazylia
  • szalotka
  • pieprz i czosnek według uznania
  • ogórek

Przygotowanie:

  1. Łososia umyj i pokrój w plastry i szerokości ok.2 cm , następnie natrzyj solą, pierzem, czosnkiem i  sokiem z cytryny.
  2. Cytrynę i ogórka pokrój na plasterki, obierz i posiekaj szalotkę.
  3. Szalotkę razem z przyprawami podsmaż na maśle, w tym czasie  grilluj łososia w koszu w średniej temperaturze po 5 min z każdej strony.
  4. Jeśli łosoś zbyt szybko brązowieje zawiń go w folię aluminiową i połóż z powrotem na grillu.
  5. Podawaj z podsmażoną szalotką z ziołami. Udekoruj plasterkami cytryny i ogórka.