Przepis

Sałatka z burakiem, figami i serem kozim

Sałatka  z burakiem, figami i serem kozim doskonała jako dodatek do grillowanych mięs, jak i samodziela propozycja.

Składniki:

  • 3 buraki pieczone
  • ok.10 dag sera koziego
  • ok.15 dag fig
  • ok.15 dag pomidorów koktajlowych
  • opakowanie rukoli
  • garść migdałów
  • miód ok. 1 łyżeczki
  • sos balsamiczny
  • przyprawy: sól, pieprz  i oregano

Przygotowanie:

Buraki porządnie wyszorować i upiec w temperaturze 190 stopni,  przez jakieś 30-40 minut. W ostatnich 10 minutach dodać do pieczenia figi. Po upieczeniu i wystudzeniu buraki  pokroić w ósemki. W misce umieszczamy rukolę, pomidory, buraki i figi. Ser kroimy w kawałki. Prażymy na suchej patelni migdały, po wystudzeniu dodajemy do sałatki.

Sałatkę podajemy polaną sosem balasmicznym i miodem, doprawiamy do smaku przyprawami.

 

 

 

 

DARMOWA DOSTAWA