Artykuł

3 najważniejsze metody grillowania

3 najważniejsze metody grillowania

Wiele z osób zastanawia się jak powinno się prawidłowo grillować, z pomocą przychodzą metody grillowania.

Poniżej przedstawimy 3 najczęściej wykorzystywane sposoby grillowania.

  1. Grillowanie metodą bezpośrednią – potrawy umieszczamy na ruszcie, który powinien mieć tą samą temperaturę na całej powierzchni. Aby grill miał jednakową temperaturę na całym ruszcie, rozgrzewamy go przy zamkniętej porywie do uzyskania odpowiedniej temperatury dla przygotowywanej potrawy. Następnie kładziemy danie na ruszcie i zamykamy pokrywę. Pokrywę otwieramy jedynie, aby przewrócić potrawę. Metoda doskonale sprawdza się do kiełbasek, szaszłyków, warzyw itp.- potrawy które potrzebują mniej niż 30 minut na ruszcie.
  2. Grillowanie metodą pośrednią – tą metodę dedykuje się potrawą które wymagają dłuższego niż 30 minut czasu grillowania tj. duże kawałki mięsa, kurczak czy pizza. Metoda polega na uzyskaniu na skrajnych brzegach rusztu najwyższej temperatury, natomiast  pomiędzy nimi układamy przyrządzaną potrawę. Uzyskuje się w ten sposób ruch gorącego powietrza. Aby zastosować tę metodę na grillu gazowym skrajne palinki ustawiamy na maksimum, a te pomiędzy nimi na minimum. W przypadku grilli węglowych w analogiczny sposób układamy węgiel.
  3. Metoda 50/50 – sposób na jednoczesne przygotowanie potraw wymagających różnych temperatur. Przy tej metodzie ciepło przesunięte jest na jedną połowę grilla. Pod połową rusztu umieszczamy tacę lub ceramiczne naczynie wypełnione wodą i ustawiamy palnik w pozycje medium, natomiast pod pozostałą częścią rusztu palniki ustawiamy w pozycję maksimum. Metoda 50/50 jest kombinacją wcześniej wspomnianych metod bezpośredniej i pośredniej.

DARMOWA DOSTAWA