Zakup grilla gazowego to dla niektórych prawdziwe wyzwanie i większość nie wie które urządzenie wybrać uwagę wśród licznych ofert.
Przychodzimy z pomocą i poniżej przedstawiamy kilka rad na co zwrócić uwagę przy wyborze grilla gazowego.
Ruszt to istotny element każdego grilla. Po pierwsze musimy skupić się na jego rozmiarze – ruszt nie powinien być “za mały”. Pamiętajmy, że położenie na ruszcie takich akcesoriów jak tacki, kosze i stojaki zmniejsza zdecydowanie jego powierzchnię, podczas jednoczesnego grillowania kilku rodzajów dań.
Istotny jest również materiał z jakiego ruszt grilla gazowego jest wykonany. Najtrwalsze i najlepiej rozprowadzające ciepło są ruszta z żeliwa oraz stali nierdzewnej. Ruszta z formowanej blachy i chromowane cechuje zdecydowanie krótsza żywotność.
Liczba palników w grillu dostosowana jest do wielkości rusztu. Znaczenie ma ich moc, która wpływa na szybkość rozgrzania się grilla i możliwość osiągania wysokich temperatur.
Pamiętajmy przy tym, że grille w których zastosowano kamienie lawowe, które mają utrzymywać temperaturę – skracają żywotność palników. Dodatkowo kamienie powinny zostać wymienione po każdym grillowaniu.
Zwróćmy też uwagę na materiał z jakiego wykonane są palniki, najbardziej polecane są palniki wykonane ze stali nierdzewnej.
Każdy grill gazowy powinien posiadać stabilną konstrukcję, wykonaną z trwałych materiałów. Najczęściej spotykane są grille ze stali emaliowanej oraz stali nierdzewnej, ważne aby użyta emalia odporna była na działanie wysokich temperatur. Wybierajmy grille z materiałów wysokiej jakości, gwarantujących wytrzymałość grilla.
Rodzaj pokrywy ma duży wpływ na utrzymanie temperatury pod nią i efektywność grillowania. Jeśli grill ma stać w wietrznym miejscu lub chcemy używać go w niesprzyjających warunkach atmosferycznych (zimno, wiatr, deszcz itp), a zależy nam na skutecznym grillowaniu decydujmy się na grille z podwójną pokrywą. Dobrze zaizolowana podwójna pokrywa pozwala na przygotowanie idealnego steaka nawet zimą, jak w przypadku modelu Quisson Barbecook
Czyszczenie grilla to najmniej przyjemna rzecz dla każdego użytkownika. Na co dzień czyścimy jedynie, jeszcze rozgrzany ruszt drucianą szczotką. W momencie gdy włączony grill, na ruszcie którego nie znajdują się jeszcze potrawy zaczyna dymić na biało. To znak, że grilla należy wyczyścić również pod rusztem i palnikami.
Niestety w wielu modelach dostępnych na rynku czyszczenie wydaje się mozolne i wiąże się z koniecznością odkręcenia palników.
Jednak producenci jak Barbecook chcąc ułatwić czyszczenie stosują systemy, które zmniejszają nakład potrzebnej pracy do wyczyszczenia grilla. I tak np. w grillu Quisson znajdziemy system wymiennych foli, którymi wyściełamy kocioł , a w serii Siesta wycięty kocioł i wysuwane tace.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przed zakupem grilla gazowego