Grillowanie stało się jednym z najchętniej wybieranych sposobów spędzania wolnego czasu. Wielu z nas kojarzy się ono głownie z grillem węglowym – możliwości jest zdecydowanie więcej. Obecnie co raz częściej wybierany jest grill elektryczny lub przygotowywanie potraw na grillu gazowym. Skupmy się na tym pierwszym – grillu elektrycznym. Najczęściej urządzenia na prąd kojarzą się z grillami kontaktowymi, jednak co w sytuacji gdy chcemy nawiązać do tradycyjnego grillowania na powietrzu?
Producenci grilli ogrodowych w swoich ofertach posiadają ofertę modeli przeznaczonych do użytku na zewnątrz.
Grille elektryczne charakteryzują się kompaktowymi rozmiarami – znajdzie się na nie miejsce nawet na niewielkich rozmiarów balkonie. Małe gabaryty pozwalają również na łatwe przechowywanie.
W wysokiej jakości modelach spotykamy się najczęściej z rusztem w postaci płyty, pokrytej warstwą non-stick. Dania nie przywierają do rusztu – to gwarantuje udaną potrawę która zachwyci gości.
W grillu elektrycznym za osiąganie temperatur odpowiedzialna jest grzałka. Moc grzałki determinuje możliwość uzyskania odpowiedniej temperatury, więc wybierajmy urządzenia o wysokiej wartości. Różne produkty wymagają innego zakresu temperatur, stąd grille wyposażone są w możliwość regulacji poziomu grzania.
W modelach wolno stojących jak Alexia Barbecook grillować możemy na dedykowanym standzie lub gdy zdejmiemy bazę, przygotowywać dania na stole. Ta możliwość przypadnie do gustu wszystkim, którzy chcą wykorzystywać grilla zarówno w ogrodzie jak i w swojej kuchni.
Grill elektryczny to propozycja dla tych, którzy oczekują wygodnych rozwiązań – szybkie rozgrzewanie, łatwość przygotowywania posiłków, praktyczna regulacja temperatury czy łatwość przechowywania – te cechy sprawiają, że elektryczne modele zyskują uznanie użytkowników.